Dromen of doen? Waarom sommige carrièredoelen een excuus worden om stil te blijven staan
Veel mensen hebben een grote loopbaandroom. Misschien droom je ervan om ooit je eigen bedrijf te starten, een carrièreswitch te maken of een baan te vinden waarin je écht gelukkig bent. Een stip op de horizon kan motiverend werken, maar soms is de droom zelf precies wat je tegenhoudt.
In De Alchemist van Paulo Coelho komt de handelaar uit de kristalwinkel opnieuw in beeld. Hij koestert al jaren een groot verlangen: een bedevaart naar Mekka. Maar in plaats van deze reis te maken, houdt hij vast aan de droom. Hij zegt: “Het is de droom die me op de been houdt. Als ik haar vervul, wat heb ik dan nog?”
Deze gedachtegang zie je ook terug in loopbanen. Het idee dat je ooit iets groots gaat doen, kan troost bieden. Je hebt nog niet bereikt wat je wilt, maar je hebt in elk geval een doel. En zolang dat doel in de toekomst ligt, hoef je geen risico’s te nemen. Maar stel dat je die droombaan vindt en het is tóch niet wat je ervan verwachtte? Of dat je je droom verwezenlijkt en merkt dat je daarna opnieuw zoekende bent?
Wanneer de droom een excuus wordt
Soms is een grote droom een veilige plek om in te blijven hangen. Je hoeft geen actie te ondernemen, want ‘het moment is nog niet daar’. Misschien moet je eerst nog een opleiding volgen, meer werkervaring opdoen of wachten op het juiste netwerk. En hoewel sommige voorbereidingen inderdaad nuttig zijn, is de vraag: Wacht je echt omdat het nodig is, of omdat het comfortabel is om te blijven dromen?
Dromen kunnen zo sterk worden dat ze je juist tegenhouden. Ze worden een manier om niet in actie te komen. Want zolang je droomt over ooit, hoef je niet te dealen met de onzekerheden van vandaag. Maar hoe lang blijf je wachten? En hoe weet je wanneer het moment wél daar is?
De illusie van het perfecte moment
De illusie van de grote droom zit hem in het idee dat er een magisch moment komt waarop alles klopt. Je hebt de perfecte vaardigheden, de perfecte kans doet zich voor, en dan pas ga je ervoor. Maar de realiteit is anders: carrières veranderen niet in één grootse sprong, maar in kleine stappen.
Er zal nooit een perfect moment zijn. De omstandigheden zijn zelden ideaal en je zult altijd met onzekerheden te maken hebben. Als je blijft wachten op zekerheid, is de kans groot dat je helemaal niet in beweging komt. Je loopbaan wordt gevormd door wat je doet, niet door wat je denkt te gaan doen.
Grote dromen kleiner maken
Misschien heb je een groot einddoel voor ogen, zoals volledig voor jezelf werken. Maar in plaats van te blijven dromen over het moment waarop je alles omgooit, kun je onderzoeken welke eerste stap je al kunt zetten. In plaats van ooit een bedrijf starten, kun je misschien nu al een eerste opdracht aannemen. In plaats van te wachten op die perfecte baan, kun je onderzoeken welke elementen je nú al in je werk kunt brengen.
Door je droom op te knippen in kleinere, behapbare stappen, maak je de drempel lager om in actie te komen. Je hoeft niet meteen alles om te gooien. Begin met iets kleins en kijk wat er gebeurt. Welke stap kun jij vandaag al zetten?
Angst voor succes
Wat als het niet de droom zelf is die je tegenhoudt, maar de angst voor succes? Het klinkt tegenstrijdig, maar soms is de gedachte aan slagen net zo verlammend als de gedachte aan falen. Want als je slaagt, betekent dat verandering. En verandering is spannend.
Wat als je wél die droombaan krijgt en het niet is wat je had gehoopt? Wat als je bedrijf succesvol wordt, en je ineens een compleet andere levensstijl hebt? Angst voor succes kan zich uiten als twijfel, uitstelgedrag of zelfs zelf-sabotage.
Daarover meer in de volgende blog.