"Ik heb het compleet gehad bij mijn werkgever" – waarom je dit niet in een netwerkgesprek zegt
"Ik heb het compleet gehad bij mijn werkgever." Misschien denk je dit regelmatig. Misschien heb je het zelfs hardop gezegd in een netwerkgesprek. Logisch, want als je vastzit in een baan waar je ongelukkig bent, is het verleidelijk om daarover te ventileren. Maar wist je dat zo’n uitspraak je kansen eerder verkleint dan vergroot?
Wat je je moet realiseren, is dat netwerken niet alleen draait om wie jij kent, maar ook om wie de ander kent. Als je gesprekspartner twijfelt of jij een waardevolle connectie bent, waarom zou diegene jou dan introduceren in zijn netwerk? Dat is de vraag die – bewust of onbewust – altijd meespeelt.
Waarom negativiteit je netwerkgesprek ondermijnt
Netwerken draait niet alleen om informatie uitwisselen, maar ook om de gunfactor. Mensen helpen graag iemand die energie uitstraalt, niet iemand die vermoeid of gefrustreerd overkomt.
Wanneer je negatief praat over je werkgever of werkervaring, roept dat onbewust vragen op bij je gesprekspartner:
- “Als hij zo over zijn vorige werkgever praat, hoe zou hij dan over mij of mijn organisatie praten?”
- “Zoekt hij een oplossing, of wil hij alleen klagen?”
- “Is dit iemand die problemen met zich meebrengt?”
- “Waarom zou ik hem introduceren in mijn waardevolle netwerk?”
Of je frustratie nu terecht is of niet, negativiteit wekt argwaan. De meeste mensen willen niet geassocieerd worden met andermans werkproblemen, laat staan ze meenemen in hun netwerk.
Het effect op je gesprekspartner: leeg in plaats van geïnspireerd
Stel je voor: je zit in een koffietentje en iemand schuift aan voor een netwerkgesprek. Binnen vijf minuten barst hij los over zijn rotdag, zijn waardeloze baas en de bureaucratie op zijn werk. Tegen de tijd dat je cappuccino koud wordt, heb je vooral één gedachte: hoe kom ik hier onderuit?
Dát is het effect van negativiteit in een netwerkgesprek. Je wilt dat iemand enthousiast wordt om je verder te helpen, maar in plaats daarvan loopt diegene leeg op jouw verhaal. En wat doet een leeggelopen gesprekspartner? Die kijkt uit naar een makkelijke uitweg, niet naar manieren om je te verbinden met anderen.
Wat kun je dan wél doen?
Je hoeft je situatie niet mooier te maken dan hij is, maar je kunt het gesprek wel strategischer insteken. De sleutel: richt je op de toekomst, niet op je frustratie.
- Focus op wat je zoekt, niet op wat je mist.
- In plaats van: "Mijn werkgever waardeert me totaal niet."
- Zeg: "Ik merk dat ik goed tot mijn recht kom in een omgeving waar samenwerking en waardering centraal staan."
- Laat zien wat je geleerd hebt.
- In plaats van: "Het bedrijf is bureaucratisch en stroperig."
- Zeg: "Ik functioneer het beste in organisaties met korte lijnen en een pragmatische aanpak."
- Geef je gesprekspartner een positieve reden om met je mee te denken.
- In plaats van: "Ik moet hier echt weg."
- Zeg: "Ik ben op zoek naar een werkomgeving waar ik mijn expertise in X meer kan inzetten. Ken jij iemand die daar ervaring mee heeft?"
- Stel jezelf de vraag: waarom zou iemand jou introduceren in zijn netwerk?
Mensen verbinden je graag met hun contacten als ze denken dat jij waarde toevoegt en goed bij een organisatie past. Zorg dus dat je verhaal vertrouwen en enthousiasme uitstraalt.
Netwerken gaat over kansen, niet over klaagzangen
Netwerkgesprekken zijn geen therapiesessies. Natuurlijk mag je delen dat je een nieuwe uitdaging zoekt, maar zorg ervoor dat je gesprekspartner je met energie en ideeën achterlaat – niet met de behoefte aan een sterke kop koffie.
Dus de volgende keer dat je in een netwerkgesprek komt: adem in, glimlach en richt je op waar je heen wilt, niet waar je vanaf wilt. En stel jezelf deze vraag: laat ik mijn gesprekspartner met energie achter – of met de behoefte aan een sterke kop koffie?