Artikelen met de tag solliciteren: tips en proces

Werk zoeken is meer dan vacatures bekijken en sollicitaties versturen – het begint met een doordachte strategie

Hoe zorg je ervoor dat je opvalt tussen andere kandidaten? Welke aanpak past bij jouw ervaring en ambities? Effectief werk zoeken draait om slimme keuzes, een sterk netwerk en een plan dat echt werkt. In deze blogs deel ik inzichten en strategieën om gericht en met vertrouwen op zoek te gaan naar een baan die bij je past.

Veel sollicitanten gaan enthousiast aan de slag met hun brief of cv, vol goede bedoelingen. Ze vertellen wat ze zoeken, wat ze willen leren, en waarom de functie hen aanspreekt. Maar ze vergeten één cruciaal onderdeel: wat heeft de organisatie eigenlijk nodig? In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om je sollicitatie niet te starten vanuit jouw eigen wensen, maar vanuit de vraag: voor welk probleem ben jij de oplossing? En hoe je daarachter komt – nog vóór je op ‘verzenden’ klikt.

In netwerkgesprekken wil je een goede indruk maken, maar wat als je onbedoeld precies het tegenovergestelde bereikt? Veel mensen delen hun frustratie over hun werk in de hoop op begrip – of zelfs een nieuwe kans. Maar negativiteit werkt vaak averechts. In deze blog lees je waarom dat zo is, welk effect het heeft op je gesprekspartner en hoe je met een paar aanpassingen wél de juiste snaar raakt.

Soms krijg je de baan niet omdat je de beste kandidaat bent, maar omdat je de beste sollicitant bent. Onbewuste psychologische processen spelen daarbij een grotere rol dan je denkt. Eén daarvan is het halo-effect: een positief detail dat de rest van het beeld kleurt. In deze blog ontdek je wat het halo-effect is, hoe het dagelijks je keuzes beïnvloedt en – belangrijker nog – hoe jij het kunt gebruiken om sterker over te komen tijdens het solliciteren.

Solliciteren anno nu betekent dat je cv vaak eerst door een Applicant Tracking System (ATS) wordt gescreend. Maar wat betekent dat voor jouw cv? Moet je je zorgen maken dat je sollicitatie strandt in een digitaal zwart gat? En werken die trucs zoals witte tekst en extra trefwoorden echt? In deze blog ontmasker ik de grootste mythes en fabels rondom ATS én geef ik je slimme tips om je cv ATS-proof én stijlvol te houden.

"Wat maakt jou anders dan anderen?" Een klassieker in sollicitatiegesprekken. Of je nu een baan zoekt, een opdracht binnenhaalt of op een netwerkborrel staat—vroeg of laat komt deze vraag op je af. Het klinkt als een simpele vraag, maar is het dat ook? Want hoe weet je eigenlijk waarin je je onderscheidt als je nooit ziet hoe anderen het doen? Als loopbaanadviseur werk ik solistisch. Ik schuif niet aan bij collega’s, zij niet bij mij. Toch wordt mij vaak gevraagd wat mij anders maakt. En eerlijk? Dat vind ik best een ingewikkelde vraag. Want misschien draait het niet om hoe je je onderscheidt, maar om iets heel anders...

Je hebt sollicitaties die soepel verlopen en sollicitaties die je liever meteen vergeet. En dan zijn er gesprekken die zo ongemakkelijk zijn dat ze een eigen hoofdstuk in het sollicitatiehandboek verdienen. Ik heb er zo eentje meegemaakt. Een gesprek waarin alles klopte – maar dan op de verkeerde manier. Het begon al bij binnenkomst. De ontvangst was zo hartelijk als een wachtruimte in een belastingkantoor. Ik werd naar een plek naast de kopieermachine gestuurd, alsof ik zelf een printopdracht was die even moest wachten. “Ik ga even kijken of de commissie bereid is om je te ontvangen,” zei de secretaresse plechtig. Eh, pardon?

Soms verstop je iets zó goed dat je het zelf niet meer terugvindt. Dat gebeurde ooit met Pasen, toen de kinderen van mijn broer eieren verstopten in de tuin van mijn moeder. Een deel werd gevonden, maar sommige zijn nooit meer opgedoken. Ik vraag me nog steeds af of ze ergens onder een struik liggen… Gek genoeg werkt het in je loopbaan net zo. Door de jaren heen verzamel je vaardigheden en ervaringen, maar sommige raak je ‘kwijt’. Ze verdwijnen naar de achtergrond, terwijl ze nog steeds waardevol kunnen zijn. Misschien is het tijd om opnieuw op zoek te gaan in jouw loopbaantuin. Wie weet welke vergeten schatten je daar vindt.

De arbeidsmarkt verandert razendsnel. Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in het vinden van werk, talentontwikkeling en loopbaanadvies. Maar hoe ver reikt deze technologie? Krijg je straks automatisch een baan aangeboden die AI als ‘perfect’ voor jou ziet? Of blijft er ruimte voor eigen keuzes, experimenteren en onverwachte carrièrestappen? In deze blog verkennen we de kansen en risico’s van AI in loopbaanontwikkeling en ontdekken we hoe je zelf de regie houdt.

Bij sollicitaties wordt vaak gezegd: "Kleed je voor de functie die je wilt." Kledingkeuzes spelen een grote rol in hoe we worden waargenomen, zowel in professionele als sociale contexten. Maar hoe absoluut is deze regel eigenlijk? Wat gebeurt er als iemand – bewust of onbewust – afwijkt van de norm? Is het respectloos om niet in pak te verschijnen, of zou de inhoud van een gesprek altijd zwaarder moeten wegen dan de verpakking? Deze blog verkent de kracht van uiterlijk vertoon, de invloed van verwachtingen en de vraag: kijken we niet te veel naar het lettertype, en te weinig naar de inhoud?

Maar dat staat toch allemaal in mijn motivatiebrief?" Een veelgehoorde reactie van sollicitanten die hun cv summier houden. Maar recruiters en vacaturehouders nemen vaak niet eens de tijd om je motivatiebrief te lezen—tenzij je cv hen eerst prikkelt. In deze blog ontdek je waarom je cv je belangrijkste visitekaartje is én hoe je het zo opstelt dat je wél opvalt.