Artikelen met de tag professioneel presenteren

Goed overkomen in een professionele setting vraagt om zelfvertrouwen, authenticiteit en een heldere boodschap.

Of je nu een sollicitatiegesprek voert, een netwerkgesprek hebt of jezelf presenteert op LinkedIn, hoe je jezelf neerzet maakt het verschil. Hoe breng je jouw kwaliteiten krachtig en overtuigend over, zonder te overdrijven of te bescheiden te zijn? In deze blogs deel ik inzichten en strategieën om professioneel en zelfverzekerd voor de dag te komen.

Veel sollicitanten gaan enthousiast aan de slag met hun brief of cv, vol goede bedoelingen. Ze vertellen wat ze zoeken, wat ze willen leren, en waarom de functie hen aanspreekt. Maar ze vergeten één cruciaal onderdeel: wat heeft de organisatie eigenlijk nodig? In deze blog leg ik uit waarom het belangrijk is om je sollicitatie niet te starten vanuit jouw eigen wensen, maar vanuit de vraag: voor welk probleem ben jij de oplossing? En hoe je daarachter komt – nog vóór je op ‘verzenden’ klikt.

In netwerkgesprekken wil je een goede indruk maken, maar wat als je onbedoeld precies het tegenovergestelde bereikt? Veel mensen delen hun frustratie over hun werk in de hoop op begrip – of zelfs een nieuwe kans. Maar negativiteit werkt vaak averechts. In deze blog lees je waarom dat zo is, welk effect het heeft op je gesprekspartner en hoe je met een paar aanpassingen wél de juiste snaar raakt.

Soms krijg je de baan niet omdat je de beste kandidaat bent, maar omdat je de beste sollicitant bent. Onbewuste psychologische processen spelen daarbij een grotere rol dan je denkt. Eén daarvan is het halo-effect: een positief detail dat de rest van het beeld kleurt. In deze blog ontdek je wat het halo-effect is, hoe het dagelijks je keuzes beïnvloedt en – belangrijker nog – hoe jij het kunt gebruiken om sterker over te komen tijdens het solliciteren.

Netwerken voelt voor veel mensen als een verplicht nummer: visitekaartjes uitdelen, jezelf verkopen en gesprekken aanknopen met vreemden. Maar in werkelijkheid netwerken we al de hele dag, vaak zonder dat we het doorhebben. Denk aan een tip die je geeft aan een collega, een oud-studiegenoot die je introduceert bij iemand of een spontaan gesprek op een evenement. Netwerken hoeft niet geforceerd te zijn – het gaat om waardevolle relaties opbouwen, op een manier die bij jou past. In deze blog ontdek je hoe je dat doet zonder jezelf op te dringen.

Solliciteren anno nu betekent dat je cv vaak eerst door een Applicant Tracking System (ATS) wordt gescreend. Maar wat betekent dat voor jouw cv? Moet je je zorgen maken dat je sollicitatie strandt in een digitaal zwart gat? En werken die trucs zoals witte tekst en extra trefwoorden echt? In deze blog ontmasker ik de grootste mythes en fabels rondom ATS én geef ik je slimme tips om je cv ATS-proof én stijlvol te houden.

Fight, flight of freeze? Je denkt dat je een doener bent… tot je midden in een overval staat en geen stap verzet. Terwijl de opticien in actie schoot, bleef ik verstijfd staan – zonder bril en zonder heldhaftige reflexen. Dit zette me aan het denken: hoe vaak reageren we in werk en loopbaan anders dan we van onszelf verwachten? En wat zegt dat over ons?

"Wat maakt jou anders dan anderen?" Een klassieker in sollicitatiegesprekken. Of je nu een baan zoekt, een opdracht binnenhaalt of op een netwerkborrel staat—vroeg of laat komt deze vraag op je af. Het klinkt als een simpele vraag, maar is het dat ook? Want hoe weet je eigenlijk waarin je je onderscheidt als je nooit ziet hoe anderen het doen? Als loopbaanadviseur werk ik solistisch. Ik schuif niet aan bij collega’s, zij niet bij mij. Toch wordt mij vaak gevraagd wat mij anders maakt. En eerlijk? Dat vind ik best een ingewikkelde vraag. Want misschien draait het niet om hoe je je onderscheidt, maar om iets heel anders...

Een vast contract voelt veilig, maar is het dat echt? De arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit, en de zekerheid van vandaag kan morgen verdwijnen. Vroeger moesten arbeiders zich dagelijks bewijzen bij de fabriekspoort – geen werk, geen inkomen. Gelukkig zijn de tijden veranderd, maar de les blijft: je moet je waarde zichtbaar houden. Hoe zorg je ervoor dat jij aantrekkelijk blijft op de arbeidsmarkt? In deze blog leer je hoe een ondernemersblik je helpt om wendbaar en toekomstbestendig te blijven.

Steeds meer werkgevers en opdrachtgevers zoeken online naar professionals. Of het nu gaat om LinkedIn, vakgerichte platforms of simpelweg een Google-zoekopdracht—hoe jij jezelf online presenteert, bepaalt hoe anderen jou zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent zonder dat het geforceerd aanvoelt? In deze blog deel ik praktische strategieën om professioneel aanwezig te zijn op digitale platforms, zonder in de valkuil van overdreven personal branding te trappen.

Bij sollicitaties wordt vaak gezegd: "Kleed je voor de functie die je wilt." Kledingkeuzes spelen een grote rol in hoe we worden waargenomen, zowel in professionele als sociale contexten. Maar hoe absoluut is deze regel eigenlijk? Wat gebeurt er als iemand – bewust of onbewust – afwijkt van de norm? Is het respectloos om niet in pak te verschijnen, of zou de inhoud van een gesprek altijd zwaarder moeten wegen dan de verpakking? Deze blog verkent de kracht van uiterlijk vertoon, de invloed van verwachtingen en de vraag: kijken we niet te veel naar het lettertype, en te weinig naar de inhoud?