De arbeidsmarkt verandert in een razend tempo. Automatisering, kunstmatige intelligentie en technologische innovaties zorgen ervoor dat sommige banen verdwijnen, terwijl er tegelijkertijd nieuwe functies ontstaan. Hoe weet je of jouw beroep toekomstbestendig is? En hoe bereid je je voor op een baan die nu misschien nog niet eens bestaat?
De arbeidsmarkt verandert sneller dan ooit. Technologische innovaties, automatisering en economische verschuivingen zorgen ervoor dat veel banen verdwijnen en nieuwe functies ontstaan. Hoe zorg je ervoor dat jouw carrière niet stilvalt, maar juist meegroeit met deze ontwikkelingen? In deze blog ontdek je zeven strategieën om je loopbaan toekomstbestendig te maken.
De arbeidsmarkt lijkt oververhit: vacatures zijn er in overvloed en werkgevers staan te springen om personeel. Maar betekent dat ook dat je zonder zorgen je loopbaan op zijn beloop kunt laten? De realiteit is genuanceerder. Banen verdwijnen, functies veranderen en flexibilisering krijgt nieuwe grenzen door strengere regelgeving. Hoe zorg je ervoor dat je niet alleen nú werk hebt, maar ook in de toekomst kansen behoudt? In deze blog ontdek je waarom strategisch nadenken over je loopbaan nog steeds essentieel is, zelfs in tijden van personeelstekorten.
Een reorganisatie brengt veel uitdagingen met zich mee. Terwijl de focus vaak ligt op de vertrekkende medewerkers, worden de achterblijvers geconfronteerd met onzekerheid, een hogere werkdruk en een veranderende werkomgeving. Hoe zorg je er als werkgever voor dat je team gemotiveerd blijft en niet alsnog vertrekt? In deze blog ontdek je hoe je als organisatie actief kunt sturen op werkplezier en betrokkenheid, zelfs in turbulente tijden.
Op 8 maart, Internationale Vrouwendag, staan we stil bij gelijke kansen op de werkvloer. Maar hoe gelijk zijn die kansen als vrouwen, ongeacht hun expertise, nog steeds ongevraagd uitleg krijgen over hun eigen vakgebied? Mansplaining is geen uitzondering, maar een herkenbaar patroon. Zelfs topgolfers als Georgia Ball worden ermee geconfronteerd. Tijd om hier eens dieper op in te gaan.
Steeds meer werkgevers en opdrachtgevers zoeken online naar professionals. Of het nu gaat om LinkedIn, vakgerichte platforms of simpelweg een Google-zoekopdracht—hoe jij jezelf online presenteert, bepaalt hoe anderen jou zien. Maar hoe zorg je ervoor dat je zichtbaar bent zonder dat het geforceerd aanvoelt? In deze blog deel ik praktische strategieën om professioneel aanwezig te zijn op digitale platforms, zonder in de valkuil van overdreven personal branding te trappen.
Re-integratie is voor veel medewerkers een ingrijpend proces. Wanneer terugkeer in de eigen functie niet meer mogelijk is, ontstaat er onzekerheid. Vaak wordt dan een loopbaan- of mobiliteitsadviseur ingeschakeld, maar wie is nu echt verantwoordelijk voor de volgende stap? Vertrouwen is goed, maar actie is noodzakelijk. In deze blog lees je waarom een proactieve houding essentieel is voor een succesvolle re-integratie.
Bij sollicitaties wordt vaak gezegd: "Kleed je voor de functie die je wilt." Kledingkeuzes spelen een grote rol in hoe we worden waargenomen, zowel in professionele als sociale contexten. Maar hoe absoluut is deze regel eigenlijk? Wat gebeurt er als iemand – bewust of onbewust – afwijkt van de norm? Is het respectloos om niet in pak te verschijnen, of zou de inhoud van een gesprek altijd zwaarder moeten wegen dan de verpakking? Deze blog verkent de kracht van uiterlijk vertoon, de invloed van verwachtingen en de vraag: kijken we niet te veel naar het lettertype, en te weinig naar de inhoud?
De arbeidsmarkt zoals we die nu kennen, is niet altijd vanzelfsprekend geweest. Waar arbeiders zich vroeger dagelijks moesten bewijzen bij de fabriekspoort, genieten veel werknemers tegenwoordig van contracten en bescherming. Maar hoe zeker is werk eigenlijk? Met de opkomst van digitalisering en flexibele contracten lijkt de geschiedenis zich deels te herhalen. Wat kunnen we leren van het verleden om nu en in de toekomst relevant te blijven op de arbeidsmarkt?
Wanneer een medewerker ziek uitvalt, is de eerste focus vaak gericht op herstel en terugkeer in de eigen functie. Maar wat als al binnen zes maanden duidelijk is dat dit geen optie meer is? Veel organisaties wachten dan tot het tweede ziektejaar om spoor 2 in te zetten, terwijl eerder loopbaanadvies juist veel voordelen biedt. Door vroegtijdig in gesprek te gaan over mogelijkheden, ontstaat er meer ruimte voor een ontspannen en toekomstgerichte aanpak. Dit helpt niet alleen de medewerker, maar ook de werkgever. Waarom wachten als je nu al stappen kunt zetten?